5 sfaturi esentiale pentru arma dumneavoastra

Intretinerea armelor, un subiect mai putin tratat in literatura de specialitate. Un articol tradus de Paul Ionici dupa Francis Grange – “La Revue Nationale de la Chasse”
1. Nu pocniti cheia.
O arma juxtapusa sau suprapusa care se inchide cu un zgomot de cheie, catifelat, moale constitue o placere pentru urechea unui vanator iubitor de arme.Daca doriti sa lungiti viata armei dvs actionati cheia de deschidere cat mai delicat, mai ales la inchidere. Zgomotul pe care-l face la inchidere, daca eliberati cheia si aceasta revine sub actiunea arcului de inchidere, indica lovirea pieselor de inchidere sub tensiunea arcului. In timp se produce stemuirea pieselor, se creaza jocuri iar in timpul tragerilor, vibratiile create amplifica jocurile si in curand arma va fi inutilizabila. Vibratiile la o arma express cu jocuri,amplificate la la randul lor de jocuri pot produce devieri de la punctul de lovire (tinta) de peste 10 cm la 50 metri.
Conform parerii armurierilor, jocurile in bascula pot creste de doua pana la patru ori la o arma la care inchiderea se face lasand cheia libera fata de una la care in momentul inchiderii cheia este retinuta cu ajutorul degetului mare. Se aduce astfel arma in pozitia inchis fara a lovi intre ele piesele la locurile de imbinare. Cu timpul gestul de a tine cheia intre degetul mare si aratator va deveni un gest refex. Acest gest de prevedere este esential pentru longevitatea armei si este usor de realizat.

2. Nu percutati in gol
Dezarmarea armei sau a carabinei prin percutarea in gol conduce la stemuirea cuiului percutor, provoaca fragilitatea basculei sau chiulasei ceea ce poate duce in timp la casarea (ruperea unor piese – percutor).
Inchiderea armelor juxtapuse sau suprapuse tinand apasate tragacele nu este o solutie. In acest caz acolo sunt piesele ce compun mecanismul de dare a focului care se uzeaza prematur. Singura solutie ce asigura functionarea in buna regula pe termen lung a armei este sa folositi cartuse amortizoare care nu costa mult.

3. Asteptati pana maine…
In zilele ploioase arma se incarca de umezeala. Chiar si vanatorii mai putin grijulii le curata atunci foarte scrupulos. Dar atentie: sa te grabesti cum te intorci de la vanatoare sa-ti ferchezituiesti pusca sau carabina se poate dovedi dezastros. Indepartarea picaturilor de apa care acopera partile exterioare nu este suficienta pentru a tine la distanta rugina. Piesele interioare ale mecanismelor s-au acoperit de asemenea de apa si nu prin infiltrare ci prin condensare. Conteaza putin cum a patruns apa, rezultatul este identic, apa atacand piesele incepand cu a doua zi. Ceea ce trebuie facut este sa demontati arma si sa plasati partile componente pe un material textil absorbant uscat intr-o camera cu temperatura normala. Trebuie evitate locurile generatoare de caldura mare: cazane de centrale, unde aerul foarte cald poate usca lemnul patului in ritm rapid facandu-l casant. Este de inteles ca trebuie evitata apropierea si de alte surse de caldura gen radiatoare, calorifere, seminee din acelasi motiv. Toata umezeala inclusiv cea din locurile izolate se va evapora in timpul noptii. A doua zi se curata pusca sau carabina si se depune in toc sau cutie bine protejate impotriva ruginii.

4. Folositi mai intai peria de plastic
Trusele de intretinere a armelor contin perii de sarma, perii cu fire din plastic si cu fire din lana sau bumbac. Multi vanatori le trec prin tevile armelor chiar in aceasta ordine. Dar peria metalica in loc sa indeparteze rezidurile solide rezultate in urma arderilor din interiorul tevilor, contribuie la incastrarea acestora in peretii tevilor.
Este de preferat sa folositi mai intai peria cu fire de plastic pentru indepartarea rezidurilor apoi peria de sarma pentru desprinderea particulelor ce au aderat la teava. Urmeaza o noua trecere cu peria de plastic si apoi cu peria textila care in prealabil este foarte putin inmuiata cu ulei. Cu aceasta s-a efectuat curatarea tevilor la interior.

5. Ulei pentru partile in frecare (zavoare, stifturi etc.)
La pustile juxtapuse sau suprapuse au loc frecari la fiecare deschidere si inchidere a armei iar suprafetele in contact nu trebuie sa ajunga sa se gripeze. Este indicat ca la fiecare curatare a armei sa adaugati o picatura de ulei in aceste locuri fie pusca fie carabina.
Atentie, aplicarea de ulei in cantitati mai mari in interiorul tevilor nu este de recomandat. Ea se va opune avansarii primei incarcaturi trase dupa curatare marind frecarea, ducand la cresterea presiunii mai ales la carabine. In plus in cazul unei carabine determina modificarea traiectoriei proiectilului deviindu-l de la punctul de impact vizat. Deci uleiul nu se foloseste decat in cantitati infime. Cu o arma ghintuita daca se trage cu munitie de calitate (neoxidanta) este chiar de preferat sa se ignore ungerea interiorului tevii.
Atentie de asemenea la tocuri si cutii. Acestea la randul lor trebuie sa fie bine uscate, de preferat sa nu fie dublate de textile sintetice sau piei artificiale care pot favoriza condensul sau impiedica evaporarea naturala. Arma perfect uscata se poate introduce numai intr-un toc sau cutie la fel de uscata.