Wirehaired pointing griffon

pointing griffonCu toate ca atestari documentare despre existenta acestei rase avem inca din anul 1545 – dezvoltarea moderna a acestui caine incepe in Olanda – in jurul anului 1872 – prin contributia unui tinar iubitor de vinatoare si caini – pe numele lui Eduard Karel Korthals (1851-1896).
Tinarul Korthals este cunoscut drept fondatorul acestei rase, si nu de putine ori, in multe tari acest caine este cunoscut sub numele de Korthals Griffon. Fiul unui bancher si crescator de vite din Haarlem, tinarul Korthals si-a propus sa “inventeze” un caine de vinatoare care sa reprezinte un sumum al celor mai bune calitati ale celorlalte rase cunoscute la acea vreme. Cainele a fost imaginat avind o constitutie fizica robusta, cu un par aspru si des (care sa-l apere de frig si de apa rece), cu un miros foarte dezvoltat si cu calitati maxime de aportor. El trebuia sa lucreze intr-un teren mlastinos, plin de apa – caracteristic Olandei acelor vremuri – cind sistemul de diguri de astazi era inca un vis frumos.
Selectia a inceput de la o femela tip Griffon – pe numele ei “Mouche”. Acest exemplar avea un miros excelent si o reputatie locala de mare vinator. Alti 5 caini masculi aveau sa completeze aceasta linie de singe cunoscuta sub numele de “Patriarhii lui Korthals”. Puii rezultati din aceste imperecheri au constituit baza de plecare in dezvoltarea si standardizarea actualei rase de Wirehaired Pointing Griffon. Se crede ca cel putin unul dintre masculii de plecare era de tip pointer englez. Ducele francez de Penthievre a fost raspunzator cu raspindirea si popularizarea acestei rase nou create, prin mai toate marile capitale ale tarile vest – europene. Acest duce francez nu pierdea nici o oportunitate de a povesti celor interesati despre calitatile extraordinare ale acestui caine – mai exact erau mentionate mirosul sau excelent, calitatile sale perfecte de aportor din apa si inteligenta sa deosebita. In anul 1877 Korthals are posibilitatea de a utiliza facilitatile oferite de canisa Printului Albrecht Solms-Braunfelds – situata pe Rin, in Germania. Pina la sfirsitul zilelor, olandezul lucreaza si desavirseste opera inceputa, cainii proveniti din canisa sa confirmind in majoritatea tarilor cu mare traditie chinologica – Franta, Anglia, Italia, Spania, etc Din pacate “parintele” Kortahls Griffonului moare tinar – la numai 44 ani – in urma unui cancer
Caracteristicile principale ale acestui caine in care exceleaza si este superior unui setter sau unui pointer – este rapida sa adaptabilitate la orice specie de vinat, in orice conditii de teren si clima. Mirosul excelent, extraordinara vitalitate si anduranta si un pronuntat instinct de vinatoare care il face usor de dresat pentru aceasta activitate. Cainele pare ca stie deja ce are de facut in teren iar la dresaj se lasa scolit numai din respect si dragoste fata de proprietar. Ca retriever nu are egal intre cainii versatili de vinatoare.
Cu toate ca in teren da dovada de o mare energie si agitatie, acasa cainele este un mare iubaret, blind cu familia si mai ales cu copiii.Acest caracter placut il face si un excelent caine de companie. Publicatiile de specialitate americane il considera “the ultimate versatile hunting dog” adica – in traducere – cel mai perfect caine de vinatoare de tip versatil Ma rog! – este parerea lor, dar este deasemenea cert ca Pointing Griffonul este un caine adevarat – care poate concura fara emotii in fata unor pointeri sau braci germani .